Istoricul Parohiei Dumești

Istorie Ianuarie 12, 2013

Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a zidit această biserică cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel de către boierul Costache Pascanul.

Documentele de la Arhivele Statului (Golia) atesta faptul că:,, Zidirea a început în anul 1790 și s-a isprăvit în anul 1791, când a fost sfințită. A fost împodobită cu obiectele necesare cultului de către fericitul ctitor”.

 După, ,,Dicționarul geografic” alcătuit de Lahovari, Brătianu și Tocilescu, zidirea bisericii s-a desăvârșit în anul 1802, fiind sfințită de IPS Mitropolitul Veniamin Costache, trecut în pomelnicul ctitorilor spre vrednica și veșnica pomenire.

 Vitregiile timpului au afectat sfântul lăcaș. Astfel un incendiu în 1871 a provocat serioase daune remediate prin contribuția enoriașilor cu dragoste de Sfânta Biserică.

 Cu prilejul reparațiilor s-au adus și unele îmbunătățiri: s-a coborât puțin acoperișul, s-a zidit un perete despărțitor în dreptul stâlpului, locul de rugăciune al femeilor, zid împodobit ulterior cu icoane.

Cu binecuvântarea IPS Mitropolit Calinic Miclescu, biserica a fost resfinţită în anul 1873 de către Protoereul Gheorghe Popa. În decursul timpului biserica a mai suferit unele reparaţii. În anul 1937 i se adăugă turnul central, se reface acoperişul (cu tablă). Bolţile fiind de scândură, s-a pus stuf şi s-a tencuit cu nisip şi văr. S-a construit apoi şi cafasul. La intrarea în curtea bisericii, se afla turnul clopotniţei,zidit in 1790.

Din anul 1985 s-au executat următoarele lucrări:

  • 1985 înlocuirea acoperişului cu tablă zincată nouă.
  • 1988 înlocuirea tencuielilor interioare, înlocuirea stufului de pe bolţi cu plasa de rabitza.
  • 1989 înlocuirea tencuielilor exterioare atât la biserică cât şi la turnul clopotniţă.
  • 1990 refacerea zidurilor împrejmuitoare.
  • 1999-2003 pictarea din nou a bisericii la interior în tehnică, fresco”, lucrare efectuată de pictorul Oprea Olteanu.
  • 2003 înlocuirea pardoselii cu dulap de brad.
  • 2009 reconstruirea casei sociale.
  • 2012 continuarea lucrărilor de consolidare în exterior, zugrăvirea zidurilor cu material decorativ, construirea în curtea bisericii a unui altar de vară.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, din 1985 prin vrednicia şi priceperea Preotului Paroh Plăcintă Vasile, sprijinit de doamnă Preoteasă Plăcintă Maria cu ajutorul permanent al domului Primar Sabaiduc Mihai şi cu priceperea enoriaşilor, s-au realizat toate lucrările menţionate mai sus spre dăinuirea sfântului lăcaş.